Pages

.Mereka ini Best.

"I tahu U siapa dan Datang dari Mana"

http://emo.huhiho.com Okie.disebabkan ada *si polan* yang dah faham bahasa,warning yang lama tamau pakai lagi.

i tahu u guys suka masuk blog cam 'famous amous' ni kan? baca entri bombastic mr.lobaloba i kan? sentiasa menanti entri2 ~emo~ i yang sekaligus akan mem'famous amous'kan u guys kan? tunggu entri2 kontroversi i kan? sentiasa mahu mengikuti perkembangan hari bahagia i kan? huhhu... bahagianya sebab ada pembenci yang dalam pada masa yang sama suka mengikuti perkembangan blog pink ala2 pompuan yang tak berapa nak ayu ni. tocheh2... i ni tak hebat cam u guys. sgt simple tapi i pandai jaga A.D.A.B. cuma dalam my private domain ni jek i suka mencaci & mencarut cencurut so kalu i tercarutkan u, mintak maap lah yer.. (khas untuk yg terasa,kalau tak terasa takpe)

jangan malu untuk singgah2 lagi. u guys really welcome here cuma macam i pernah habaq dolu2 tu;

-who ever u are (u kenal i ker, u are my colleagues, u tak kenal i ker, kiter kawan ke atau penah jadi kawan ker, peminat i ker, pembenci i ker, kite pernah selisih bahu ker or what so ever!), where ever u come from (u come from moon, sun, planet marikh, venus, dari batang berjuntai, janda baik, london, sydney etc), what ever u think (poyo nyer minah ni, cam bagusnye minah ni, i like this minah etc) and how u feel (marah, geram, benci, suke, terkejut beruk, ~em0~ tetiba etc) when u read all entries in this blog. TOLONG JANGAN BUAT ONAR OK!-

::.i can say what ever i want coz this blog created by me.i'm the owner of this 'cam famour amous' blog.::

Thanks Kayu!
sukenye dapat cakap macam ni! ~T_T~ http://emo.huhiho.com

16.10.09

Dak dik Duk! (ver. nasihat + gatal)

WaaAa...hati ku berlagu girang.kurang 3 jam lagi mau jumpa kekasih hati merangkap JAGA yang sgt dirindui.sebelum masuk meeting tadi enchek tunang call cakap dia dah kat KL.apa lagi,buat suara anak kucing gatal yang suke meleser2 kat kaki manusia berbulu lebat dan buat merajuk serta mengadu domba dengan enchek tunang (ee geli,~hei berdiri mak! bulu roma ku!~)

Enchek tunang cakap dia mau jemput pulang.huhhu...buat2 merajuk ckap tamau!tapi dalam hati mau mau mau...udah rindu banget sama DIA...

Sambil2 tunggu tu saya pun buat list apa yang enchek tunang suke makan.Banyak okie...enchek tunang saya memang pemakan.kuat makan.sebab tuh ada entri Dinasour Memakan-makan.hehehehehe... walaupun kuat makan,dia tak memilih.itu yang tambah sayang tuh.

Saya teringat pesan mama satu ketika itu (bahasa!),kalau nak pikat hati suami,pikat dengan masakan.dengan air tangan bukan nasi kangkang (oH oh,ayat bomba spactic!saya yg tambah ayat tuh.mama saya tak cakap gitu.)So walaupun sibuk dengan persiapan hari bahagia. cari vendor sana sini,skill memasak perlu dipertajamkan lagi.tamau suami ku makan masakan bibik warung je biler kawin nanti.itu janji ok. so buat semua bride-to-be sila jadi macam saya (perasan.tSk!).

Untuk hari bahagia,abis semua kita survey.nak yang terbaik konon-kononnya.lepas tu nanti lepas kawin suami terbiar.makan tak menentu.ari2 makan kat kedai.lauk kedai.itu ok lagi dari ari2 makan meggie.tak kesian ker kat suami??

Buat yang tak pandai masak macam saya,kenelah letak azam turun dapur.jenguk2 tgk mama ker bibik ker buat ape.tolong2 la walaupun potong sayur atau kacau2 gulai dalam periuk je.atleast dapat gak aura dapur tu.manatau aura2 tuh akan buat kita pandai masak ker? hehehehe...ada ke gitu? ada ok! macam mawi,dia bukan pandai nyanyi pun tapi sebab aura dia, berjaya gak mamat felda tu dalam bidang seni (tapi tak lama ler..huhu..marah peminat mawi kat aku.)

Cayok2 buat semua bride-to-be. bersamalah kita berusaha membahagiakan bakal suami dengan masakan yang sedap2 dan makanan yang dia suka makan.


Pesanan Penaja : kalau dulu saya hanya belajar masak apa yang saya suka makan. tapi skang ni simpan azam mau belajar masak apa yang enchek tunang saya suka makan plak.

I'm Not Good in English

okie,ini episod berterus terang.I'M NOT GOOD IN ENGLISH.tapi i never stop trying.my english is *moderate*.MUET dapat 5 tapi itupun setelah amik kali ke-2.SPM dapat 2A.PMR dapat C.UPSR dapat B.Masa kat Uni,score paling koman A-,itupun setelah beberapa sesi membodek2 penyarah yang ajar English tu.Tolong bawak buku lah, tolong photostat kan nota lah, dan selalu pura2 tak tahu dan pergi bilik pensyarah tu untuk bertanya.Misi utama adalah untuk pensyarah kenal nama.hehehehe...so bile dia kenal nama,sket2 dia akan sebut nama kita,masa tu lah English berabuk saya keluar.hahahahaa.. banyak komen dari yang hebat2 pasal penguasaan English saya; "u good in speaking, but really poor in writing"."i really impressed with the way u talking,u'r pronounsation,but when it comes to writing,teruk!". oH! Okie...saya amik semua pendapat and try to improve writing in English (grammer kena betul;past tense with -ed and macam2 lagi) and at the same time improve jugak in speaking and pronounce certain words that really difficult for me.sampai tergeliat lidah yang ari2 makan sambal belacan and tempoyak ni nak menyebut sesetengah ayat omputeh tu.but i never stop trying sampai satu hari ada pembuat onar masuk blog and komen pasal grammer.just a small mistake man...tapi cara dia sgt menghina.macam dia bagus sgt!saya kenal ramai kengkawan cyber yang memang hebat dalam bahasa penjajah ni tapi tak pernah meninggi diri.contohnya Cik Puan Bunga.Cikgu bahasa Omputeh yang giler2,orang Yong Peng yang memang sekepala.tapi dalam pada tu,ada jugak blogger2 yang tulis blog dalam bahasa omputeh berabuk abis pastu rasa diri dah cukup hebat.nak link orang2 yang tulis blog dalam omputeh jek,yang tulis dalam bahasa ibunda dia,dia buat dek je biler di sapa.tak sedar ke ko tu berpijak kat bumi mana?(mulut bau belacan lagi mau cakap 'i eat cheese everyday')

Saya ada kawan,biler saya sms dia dalam bahasa omputeh, dia akan reply balik dalam bahasa yang sama with really2 bad english.bukan takat grammer with -ed atau sebagainya, tapi spelling, ayat dia, memang serba tak kena.Saya tak pernah ketawakan dia coz for me,dia sgt berani. ok tipu! saya ada ketawa biler terima sms dalam bahasa omputeh dia sebab simple english pun bleh salah (hoho,macam hebat jek). hahahahaha...(opss,ini bukan setakat ketawakan english dia ok, ini ketawakan diri saya yang cakap je orang padahal saya pun sama).

Walau apapun,cuma satu yang perlu kita ingat.sehebat manapun kita,kita membesar dengan 1bahasa ibunda;bahasa melayu,bahasa MALAYSIA. 1 Malaysia (oh oh,sgt jiwa patriotik wahidah di pagi hari ni)

Adab = Respect

Mood kembali dari bercuti sehari agaknya saya ni.datang opis awal pagi,bukak blog and suddenly citer pasal ada adab = respek.mau jadi penceramah motivasi kah?? huhhu.. mungkin,1day. who knows rite?

Saya tetiba terfikir,how do i face my everyday at work when i have to deal with person that already lost my respect?Kalau dulu,i really admired with this si *polan* punya skill and knowledge in so many things.For me tak guna kalau u have a lot of skills and knowledge but u don't have that 1 thing so called ADAB. Ilmu penuh kat dada pun tapi tanpa ADAB,people will not respect u.Itu yang selalu ibu pesan dan saya ingatkan diri setiap hari.U can come to work with so many emotion u want but u have to be professional.Professional in many ways.Professional in dealing with u'r client, publics who seeking for info, your colleagues, your bos,your friend,your leader or even with people who working under u.

Haish! susahnya macam ni.kena kerja sambil bermuka-muka kah? tak sukanya macam ni. mau tukar kerja. so sgt harap interview yang saya pergi hari tu saya dapat.keputusan akan keluar hari ni.*cross finger bebeh!* cayok-cayok!!

14.10.09

-Kuih KASWI untuk DIA-

::ini bukan kaswi buatan saya tapi amik pict dari sini::

enchek tunang saya memang prebet sgt dengan kuih yang satu ni.so semalam akibat tak bleh nak tido dan rindu pada enchek tunang saya,saya telah mem'berani mati'kan diri untuk membuat kuih kaswi seorang diri tanpa tunjuk ajar siffu sansai saya (bonda).hari tu ada borak2 dengan siffu sansai cara2 dan bahan2 untuk buah kuih ala2 color kulit gelap ku ini.so main tibai je lah buat dan hasilnya adalah *moderate*.boleh diperbaiki lagi kata siffu sansai saya.bawak sket gi opis,ingat nak bawak semua tapi sebab tak jadi, rasa malu kambeng biri2 yang bulunya tebal melanda,saya bawak sket je untuk kakak2 kat opis tu rasa dan bagi komen agar biler buat nanti akan lebih menjadi dan biler menjadi,tentu kuih kaswi saya sedap dan biler sedap tentu enchek tunang suka memakan-makan. huhhu... bahagianya...bahagianya biler cinta hati makan kuih yang saya buat untuk dia.

::ini adalah merupakan salah satu langkah persediaan menuju hari bahagia >> menjadi isteri yang pandai buat kuih yang suami suke...
::buat enchek tunang sempena 365hari bersama. \(^_^)/

Setahun (365hari) Bersama Dengan Dia

14 Oktober hari ni. hehehehe... dah setahun dah saya dan dia mengikat janji.walaupun tak dapat nak celebrate dengan DIA tapi puas sebab kelancaran majlis yang Allah hadiahkan.berkat kesabaran dan doa DIA juga sebenarnya.buat DIA yang tercinta hanya kata-kata ini yang mampu saya hadiahkan.

DIA,
awak tahu awak siapa,
awaklah superman hati saya,
walaupun kini awak dah tukar title menjadi super securiforce saya,
saya tetap sayang awak seperti mananya awak yang pernah saya kenal dulu.

DIA,
saya sayang awak sepenuh hati saya,
tak kan ada siapa pun yang boleh menggantikan tempat awak dlm hati saya walaupun sesempurna manapun dia,
sesungguhnya awaklah kekuatan saya,semangat untuk saya terus bangun dan berjaya,
terima kasih kerana hadir dan memilih diri saya.

DIA,
terima kasih atas kesabaran dan ketabahan awak melayan kerenah saya,
senyuman awak selalu buat saya rasa damai dan bahagia,
walaupun awak bukan pendengar yang baik untuk saya tapi kadangkala mengadu domba kat awak boleh buat saya tenang setenang tenang nya.

DIA,
tiada apa yang lebih bermakna daripada saat awak melafazkan kata untuk memikul tanggungjawab menjaga saya sampai akhir hayat awak,
tiada apa yang saya pinta hanya kesabaran dan kasih sayang awak untuk saya moga kekal sampai bile2,

DIA,
selamat 365hari bersama,
moga cinta kita ini abadi untuk selama-lamanya..


Pesanan Penaja : huhhu...rindunya saya pada si DIA.takpe,2ari je lagi.2ari jek! huhhu...mau rindu sama dia jugak!tak peduli hapa!

Hohoy! Kejayaan Orang Yang Bersabar

Huh! Lega! Settle dah semua. sesungguhnya saya terasa seperti superwoman hari ni (perasan.tsk!). sampai opis pukul 6.30pagi, tgk checklist takut ada yang tertinggal plak nanti. Semua beres sebab semalam dah stayback sampai kul 9mlm kerana idea menggila datang. terasa mau buat centrepiece ala2 kanak2 ribena. huhhu... kelakar giler hasilnya tapi dgn tebal muke mau letak jugak kat meja dlm majlis tuh. *nanti saya letak gambar centrepiece ala2 kanak2 ribena tu yer untuk diketawakan oleh semua.

Sesi mengambil satay dan roti jala berjalan lancar dengan 2 hero saya (en.samsul & en.mizi).terima kasih pakcik.jasamu dikenang!tahun ni saya suggest dapat cemerlang yer..hehehe...

Thanks juga kat kengkawan yang lain yang banyak tolong melancarkan sesi amik2 barang dan tolak2 troli:
-Mona
-Ain
-Kak Ijan
-Taufik

Buat peng'heppening' majlis; cik tepong gomak & kekasih sehatku.korang memang best!terbaik punya!Cayang korang juta2.tahun depan jgn serik lagi yer..bertahan sampai saya turun takhta yer...hehehehe...

So kesimpulannya,walau apapun orang nak kata,saya rasa puas dgn apa yang saya dah cuba buat.Manusia kan tak sempurna.

opss luper...terima kasih buat penasihat berani mati merangkap tulang belakang saya (bonda & enchek tunang tercinta).

13.10.09

.CheckList Saya.


MySpace-Countdown

~Buah Cempedak di luar pagar,ambil galah tolong tunjukkan.Saya budak baru belajar kalau salah tolong tunjukkan~ Rasa sayang eh! Rasa sayang,sayang eh! Heh lihat nona jauh rasa sayang,sayang eh!~ ^_^

(bernyanyi lagu riang walaupun dalam hati hanya Allah dan penasihat berani mati je yang tahu (enchek tunang & bonda tercinta) bahawasanya saya sgt cemas seperti menunggu kelahiran anak sulung.)huhhu...


::bukan tak pernah organize majlis makan2 macam ni.masa belajar dulu selalu.tapi untuk yang kali ini saya ada rasa yang tak berapa nak enak sebab banyak yang mengata dan mencela dari yang memuji dan bersyukur dengan apa yang diberi (biasala,gomen!)


::Enchek tunang ada pesan semalam,jadikan ini sebagai salah satu pengalaman untuk uruskan Hari Bahagia.Think +ve. hehehehe...sebab tu saya sayang dia! Selalu buat saya bangkit semula.Tapi enchek tunang takde.Dahla esok anniversary saya dan dia.Setelah setahun kami kongsi suka dan duka bersama (terima kasih Ya Allah kerana temukan aku dan dia.aminn..)


::so this is list of tasks that i incharge.So far so GoOd.semua settle but i have to make sure that the majlis akan berjalan lancar.insya'allah..doakan yer!


Katering

Main Menu : Wak Hamzah – Done

Satay : Done

Lain-lain : Menu by tingkat2 – Done


Hadiah & Cenderahati

Perkahwinan : Done

Persaraan : Done

Tadarus : Done

Pembantu Bendahari – Done

Game / Aktiviti : Done


MC

Kekasih Sehatku & Cik Tepung Gomak (thanks kawan,korang memang terbaik dan best!)


Aktiviti

5 aktiviti & 2 Glamour Raya



LIME is my Coca-Cola Glass Color

hehehe... kegatalan sebab sampai opis pukul 6.30pagi dan tak tau mau buat ape.so klik sana sini.amik post of perfection personality test from Coca-Cola and this is the result; I'M a Lime Personality bebeh! I'm a LIME! hehehehe...Apakah???!

::klik-klik for larger image::

12.10.09

.Tolong Doakan Saya Yer.

Entah kenapa terasa nak mintak kengkawan blogger reramai doakan saya sebab saya tahu semakin banyak orang yang mendoakan kite,insya'allah hajat dan keinginan akan jadi kenyataan.

::saya harap saya berjaya untuk interview yang saya pergi aritu::
::saya harap permohonan saya untuk sambung master berjaya::
::saya harap permohonan penukaran pelajar (exchange student experience) yang saya buat kat kedutaan Jepun diterima::
::saya harap agar dipermudahkan perjalanan Hari Bahagia::
~AMIN YA RABBAL ALAMINN..~

::picture taken from here::

Simple & Chantek!

::got this picture masa tgh jengah2 blog kengkwn blogger creative yang banyak kongsi citer pasal journey diorang untuk bergelar raja satu hari atau ada sesetengah nya raja dua tiga hari.hehehe::

::picture taken from Ladynoe™ blog::

::sgt creative tau Ladynoe™ ni.kad kawen dia yang design sendiri tapi ada orang telah menciplak idea creative dia.tSk kan?! mungkin sebab comey sgt kad dia tuh kot::

::ni lah kad yang dah tiru kad Ladynoe™::


pesanan penaja
: tetiba idea creative + plagiat sket datang.mau jugak lah gambar kartun kat kad kawin nanti.tapi nak gambar kartun yang cam aku hidup dalam blues tuh,gambar hartini yang pakai tudung tuh.kartun jiwang karat adik saya panggil.hehehehe...ok tak rasanya??

Macheh Cik Puan Bunga!

Pagi2 bukak blog kat opis terus nampak kat dalam list shopping jom jom; blog .sukasuki bunga. keterujaan bertambah2 sebab ada my nama;tengkujuh. okie..trus klik2 dan seterusnya melompat keriangan ala anak cimpanzi dapat pisang emas yang di bawa belayar.apakah???

huhhu...terima kasih cik puan bunga yg baik hati! sgt suka mr.kulat2 itu!sgt tidak sabar mau dapat.mau bagi satu sama enchek tunang.lepas kawin mau gantung kat depan bilik menandakan bilik ini ada 2orang penternak kulat sukasuki berjaya (uh,kedengaran seperti sensored saja!)

::mr.kulat2 yang cik puan bunga buat::

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin