Di sini saya akan mengkongsikan satu resepi hebat tapi tak lah berapa nak hebat sgt.hehehe... apekah?? nama resepi saya adalah; "MeeHoon Puteh Wahidah Mantap Punya!!"
Jom ramai2 cuba resepi campak2 saya ini.dijamin lazat dan mudah dibuat.
resepi ini tercetus akibat kepala terhantuk di dinding opis dan kemudian datang seorang kakak-kakak yang mintak resepi campak2 yang sgt express untuk dihidangkan kepada tetamu yang nak datang beraya dirumahnya malam ni.kerana terlalu siffu dalam masak-memasak masakan campak2 ni, saya dengan berbesar hati telah menyumbangkan satu resepi campak-campak lu pikir lah sendiri kalau tak sedap kat kakak-kakak itu...
Bahan-bahannya
1. Bawang puteh (3ulas jek)
2. Halia
3. Minyak Bijan
4. Serbuk Lada Puteh
5. MeeHoon (kalau pakai cap Bintang lagi baik punya..promosi2!)
6. Fish cake &/ Udang &/ Sotong &/ daging etc. (rencah2 ni ikut suke ler nak masuk ape)
7. Sayur : Kobis &/ Sawi = nak letak dua2 pun lagi sedap...
Cara-cara mau masaknya
1. Tumis bawang puteh dan halia
::::mak pesan, tumis sampai naek bau.slagi tak nampak bau tu naek pi mana2, tumis je sampai hangit. hahaha...acah jek! jgn ikut kay.
2. Masuk serbuk lada puteh sket
3. Pastu masuk kan air (dlm 2 atau 3 cawan) dgn minyak bijan tu skali yep.
::::byk pun takpe. nanti MeeHoon akan serap air2 lazat itu dan meehoon akan jadi selembut salju dan enak dimakan.
4. Masuk kan plak rencah2 meehoon tu tadi (Fish cake &/ Udang &/ Sotong &/ daging etc.)
5. Masuk kan meehoon yang telah direndam
6. Gaul2 sampai bahan sebati (macam buat kuih lah plak.heee)
7. Pastu masukkan sayur-sayuran lazat dan berkhasiat (sawi &/ kobis)
8. Gaul sampai masak dan rata semuanya.
9. Opss...lupe soh letak garam plak.tawar plak nanti meehoon mantap itu.
::::masukkan ikut tahap kekebalan Darah Tinggi anda.
10. hidangkan lah.. tak kan nak idang dalam kuali kot.
pesanan siffu san sai : kalau tak sedap sendiri tanggung kay. bukan salah teacher yang mengajar atau tukang tulis resepi. Sendiri Mau Ingat!!
::sgt siffu san sai!
resepi ini tercetus akibat kepala terhantuk di dinding opis dan kemudian datang seorang kakak-kakak yang mintak resepi campak2 yang sgt express untuk dihidangkan kepada tetamu yang nak datang beraya dirumahnya malam ni.kerana terlalu siffu dalam masak-memasak masakan campak2 ni, saya dengan berbesar hati telah menyumbangkan satu resepi campak-campak lu pikir lah sendiri kalau tak sedap kat kakak-kakak itu...
Bahan-bahannya
1. Bawang puteh (3ulas jek)
2. Halia
3. Minyak Bijan
4. Serbuk Lada Puteh
5. MeeHoon (kalau pakai cap Bintang lagi baik punya..promosi2!)
6. Fish cake &/ Udang &/ Sotong &/ daging etc. (rencah2 ni ikut suke ler nak masuk ape)
7. Sayur : Kobis &/ Sawi = nak letak dua2 pun lagi sedap...
Cara-cara mau masaknya
1. Tumis bawang puteh dan halia
::::mak pesan, tumis sampai naek bau.slagi tak nampak bau tu naek pi mana2, tumis je sampai hangit. hahaha...acah jek! jgn ikut kay.
2. Masuk serbuk lada puteh sket
3. Pastu masuk kan air (dlm 2 atau 3 cawan) dgn minyak bijan tu skali yep.
::::byk pun takpe. nanti MeeHoon akan serap air2 lazat itu dan meehoon akan jadi selembut salju dan enak dimakan.
4. Masuk kan plak rencah2 meehoon tu tadi (Fish cake &/ Udang &/ Sotong &/ daging etc.)
5. Masuk kan meehoon yang telah direndam
6. Gaul2 sampai bahan sebati (macam buat kuih lah plak.heee)
7. Pastu masukkan sayur-sayuran lazat dan berkhasiat (sawi &/ kobis)
8. Gaul sampai masak dan rata semuanya.
9. Opss...lupe soh letak garam plak.tawar plak nanti meehoon mantap itu.
::::masukkan ikut tahap kekebalan Darah Tinggi anda.
10. hidangkan lah.. tak kan nak idang dalam kuali kot.
pesanan siffu san sai : kalau tak sedap sendiri tanggung kay. bukan salah teacher yang mengajar atau tukang tulis resepi. Sendiri Mau Ingat!!
::sgt siffu san sai!
Selamat Mencoba buat semua... (macam ada orang nak coba jek..hehehe...perasan. tSk!)
Pesanan Penaja : Marah mak saya kalau dia tahu saya telah mengubah dan mencuri lalu mengaku resepi MeeHoon Singapore nya ini sebagai resepi saya.hahaha... siap ubah nama.budaya plagiarism harap jgn dicontohi ok...(jgn tiru macam saya.huhhu...)
2 comments:
heheh. mee siam singapore kan? sebab berkuah.tau. tau. okie. ada masa, nanti kite cube gak resipi awak ni ;p
cube tau thal.pastu bagi encik tunang awak rasa.saya dah penah dah bagi enchek tunang saya rasa yang saya buat.muke dia macam terpaksa makan je.hahahahaha...kelakar!
Post a Comment